Диригенти

АДРИАНА БЛАГОЕВА

АДРИАНА БЛАГОЕВА

Проф. д-р Адриана Благоева е родена в София. Завършила е Националната музикална академия „П. Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране при проф. Ана Белчева. Работила е с детски, женски и смесени хорове. От 1988 г. е хормайстор, а 1989 г. е диригент на Хора на софийските момчета. Под нейно ръководство съставът развива много активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от 7 международни хорови конкурса.

Под диригентството на Адриана Благоева Хорът на софийските момчета значително разширява своя репертоар. В него наред с българската музика, са включени и творби от различни музикални стилове и жанрове от 14 век до наши дни. Специално място в репертоара на хора заемат църковнославянската музика и обработките на български фолклор. Съставът е издал 10 самостоятелни CD и е участвал с изпълнения съвместно с други състави в други 8 CD. Българското национално радио и Българската национална телевизия разполагат с много записи на хора под нейно диригентство.

През 1997 г. проф. А. Благоева създава Младежката формация към Хора на софийските момчета. В нея участват само бивши хористи от момчешката формация. Така Хорът на софийските момчета се изявява с три концертни състава – момчета, младежи и смесена формация.

А. Благоева е носител на специалната награда за диригентско майсторство от І-я международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 г.

Хорът на софийските момчета под диригентството на Адриана Благоева става носител на „Сребърна лира” /1998 г./, и „Златна лира” /2008 г./ на СБМТД, а през 2009 г. и 2012 г. е удостоен двукратно и с най-голямата награда за музика в България – „Кристална лира” в категорията „Хорово изкуство”. Той е „Музикант на годината” за 2002 г. в категория „Активна творческа дейност” в класацията на „Allegro vivace” на БНР. Двукратно е награждаван с наградата „Златно перо” /1998, 2013 г./ за принос в българската култура. Носител е на Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, на специални грамоти на Столичната община, на Почетен плакет на Българския хоров съюз, на Съюза на българските композитори, на Съюза на народните читалища и др.
А. Благоева и Хорът на софийските момчета са концертирали многократно в Гърция, Русия, Полша, Италия, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия, Унгария, Молдова, Белгия, Турция и Япония.

А. Благоева е автор на статии и е участвала в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.

Адриана Благоева е професор по хорово дирижиране, доктор по музикознание и музикално изкуство и декан на Теоретико‐композиторски и диригентски факултет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

Диригенти

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.