Композитори

ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ

ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ

Васил Казанджиев е изтъкнат български композитор, диригент и педагог. Той е роден на 10 септември 1934 г. в Русе. Първите му учители по композиция и дирижиране са Константин Илиев и Добрин Петков. През 1952 г. завършва гимназия, а през 1957 г. завършва Българската държавна консерватория. Учи композиция в класа на проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Влади Симеонов. Още като студент в Академията той завоюва лауреатско звание за „Симфониета“ за голям оркестър на шестия международен младежки фестивал в Москва (1957 г. – председател на журито Дмитрий Шостакович ).
Започва кариерата си като диригент в Софийската опера (1957-64). През 1962 г. основава камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и работи като негов главен диригент до 1978 г. Под ръководството на Казанджиев съставът се утвърждава като един от водещите оркестри на България и осъществява множество турнета в България и чужбина. Между 1979 и 1993 г. Казанджиев заема поста главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Той се занимава активно със звукозаписна дейност, а също така и с преподаване в БДК. От 1985 г. е професор по оперно и симфонично дирижиране. На 12.01.2009 г. е избран за академик в направление „Творци на изкуството“.
Автор е на множество музикални произведения: пет симфонии и други произведения за симфоничен оркестър, инструментални концерти, музика към филми и театрални постановки, хорови и камерни творби. Казанджиев успява, да изгради един собствен, самобитен стил, налагайки се, като един от съвременните европейски класици. В началото на XXI в. работи активно като композитор, представяйки с голям успех своя симфонична и камерна музика на различни фестивали или концертни форуми в България и в чужбина. Автор е и на музика за филми като: „Купете си надежда”, „Боянският майстор”, Четиримата от вагона”, „Сбогом приятели”, „Шибил”, „Рицар без броня”, „Вълчицата”, „Смърт няма”, „Тютюн” и др.

Композитори

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.