Изпълнители

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви започва своята концертна дейност през 1977 г. Двамата пианисти завършват с отличие Музикалната академия в София и специализират в Москва, Бърно и Ваймар.
Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те печелят международно признание благодарение на успешните си концертни турнета в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Македония, Гърция, Турция, Куба, Русия, САЩ, Япония и др. Дуото представя българската култура на такива забележителни форуми като Фестивал на българската музика – Токио, „Музикални дни в Тюрингия” – Ерфурт, Фестивал на славянската музика – Москва, Първи Балкански фестивал на културата – Анкара и др. С изключително внимание са посрещнати техните концертни изпълнения в рамките на международните музикални фестивали в Пловдив, Варна, София, Палма де Майорка, Бърно, Болоня, Санкт-Петербург и др.
Дуото е осъществило множество звукозаписи в радио-станции в Пловдив, София, Бърно и Ваймар, в българските и руските национални телевизии, както и компактдискове в звукозаписните компании „Азия-Рекърд” (Япония), „Гега-Ню” и „SMC” (България).
Дора и Анастас Славчеви са любими изпълнители на много български композитори като ежегодно участват в прегледите „Нова българска музика” в София. Имат реализирани над 120 световни премиери на български произведения, по-голямата част от които са посветени на дуото.
Като признание за неговите изключителни художествени постижения, дуото е удостоено с редица български и международни награди – „Кристална лира” на СБМТД, „Кристален знак” на СБК, „Златно перо” на Класик FM, награда „Пловдив” и др.
Проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Членове са на асоциациите на клавирните дуа в Япония и Русия. Многократно са участвали в журита на национални и международни конкурси.
Проф. Анастас Славчев е член на Асоциацията на клавирните педагози в Япония, член на Националния съвет за музика, дългогодишен ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, директор на Пловдивското музикално училище и артистичен директор на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. Носител е на званието „Почетен гражданин на град Пловдив” и на ордена „Св. св. Кирил и Методий” І степен.

Изпълнители

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.