Диригенти

МИРОСЛАВ ПОПСАВОВ

МИРОСЛАВ ПОПСАВОВ

МИРОСЛАВ ПОПСАВОВ е роден през 1950 г. в София. Той е известен специалист по теология и музика. През 1971 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. По време на това обучение развива голямото си музикално дарование като по достойнство е избран от преподавателя по музика Аврам Вачев за помощник-диригент на семинарския хор. Изпълнява църковнопевческа практика в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и други столични храмове, както и в Рилската св. обител като диригент на сформирания към манастира квартет. От 1980 до 1985 г. е диригент на смесения хор при руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“. След Духовната академия в София завършва и хорово дирижиране в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Васил Арнаудов. Със свои еднородни и смесени хорови формации концертира в Австрия, Франция, Швейцария, Германия, Испания, САЩ и Канада. Носител е на награди от български и международни хорови конкурси. Утвърден специалист е в областта на църковната и оперната музика. Записал е над 10 компактдиска с български и чуждестранни звукозаписни компании, предлагани в цял свят и излъчвани по световните медии.

От месец юли 2000 г. е главен диригент на мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ – София. Той е професор по хорово дирижиране в НМА и основател на дисциплината „Църковна музика“. Много от учениците му работят като утвърдени и реализирани диригенти и преподаватели в София, Пловдив, Бургас, Барселона, Виена, Чикаго, Торонто и др. През 2006 и 2007 г. е поканен за демонстрационен курс и концерт по Сакрална музика в Илинойския университет в САЩ.

По време на храмовия празник на катедралния храм „Св. Неделя“ – 30.10.2015 г., по случай 65-годишнината от рождението на проф. Мирослав Попсавов и за изключителните му заслуги на църковнопевческото поприще, по решение на Св. Синод той е удостоен от Българския патриарх Неофит със званието „протопсалт на БПЦ“.
/p>

Диригенти

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.