Композитори

МИХАИЛ ПЕКОВ

МИХАИЛ ПЕКОВ

Михаил Пеков е български цигулар, композитор и музикален педагог, дългогодишен професор по хармония в Национална музикална академия “Проф. П.Владигеров” – София.

Роден е във Видин на 6 август 1941 г. Първоначално учи цигулка при Петър Арнаудов, а през 1967 г. завършва композиция при Веселин Стоянов в Българската държавна консерватория. След това специализира в Ленинград и в Будапеща. През 1967-1972 г. е оркестрант в Софийската филхармония, а през 1972-1974 г. работи в Държавно обединение „Музика“. От 1974 г. е преподавател по хармония и композиция в Държавната музикална академия, където през 1993 получава научното звание професор.

Михаил Пеков е автор на голям брой произведения: опера, Stabat Mater за хор и оркестър; 10 изпълнени симфонии (броят им е по-голям; номерирани са само изпълнените) и други произведения за симфоничен, камерен и струнен оркестър; 16 струнни квартета; 4 клавирни триа; 4 сонати за виолончело и др. В творчеството си утвърждава авторската свобода по отношение използването и съчетаването на различни стилови и жанрово-композиционни похвати. Негови оркестрови и камерни произведения са станали репертоарни за редица български интерпретатори. “Концерт за две цигулки и струнен оркестър” е сред предпочитаните заглавия от съвременната българска музика. Творчеството му се изпълнява в Унгария, Русия, Румъния, Гърция, Полша, Чехия, Германия, Франция, Италия и други страни. Носител е на наградата на София за 1989 г. и други отличия.

М.Пеков - Струнен квартет №13, 1 част

от София квартет

М.Пеков - Струнен квартет №17, 3 част

от София квартет

Композитори

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.