Композитори

ПЕНКА КУНЕВА

ПЕНКА КУНЕВА

Композитор на филмова музика и музика за игри, Пенка Кунева е създател на музиката към игрите PRINCE OF PERSIA: FORGOTTEN SANDS и MUMMY VR, както и музиката към мултимедийната NASA изложба „Heroes and Legends“ в космическия център Кенеди. Тя композира и за TRANSFORMERS на Activision: REVENGE OF THE FALLEN (с теми от Стив Жаблонски). Музиката й е смесица от източноевропейското й възпитание, класическо обучение, съвременна филмова и игрална музика и влияния, вариращи от рок, електроника и средновековни песнопения до не-западна музика. В Холивуд Пенка е известна като артист с рядък талант и страст.

Наградите й като композитор включват: SUNDANCE Fellowship, две награди OVATION, наградата Copland, наградата „Hollywood Music in Media“ и много други. Пенка е автор на концептуалният албум „Жената астронавт“, 2015 г. (по Сарабанда на Varese), който получава световно признание като „шедьовър на 21-ви век“ (NPR). Нейните филмови партитури включват DEVIL’S WHISPER (Sony Pictures), MIDNIGHT MOVIE (AMC) и музиката към филмите за игрите Chloe Moretz (Третият нокът) и Josh Duhamel (Дориан Грей). Като голям музикален разказвач, нейната музика пренася слушателя на емоционална вълна, с растящи теми, новаторски оркестрови и дигитални текстури и първична перкусия.

Докато се грижи за семейството си, Пенка работи и като оркестратор и главен оркестратор на филми и игри по целия свят. (Филми: Трансформърс франчайз, Матрицата, Костенурките Нинджа, Елисиум, Играта на Ендър, Need for Speed; игри: Overwatch, World of Warcraft, StarCraft II, Diablo III, Gears of War 2, 3; 3, Dragon Age 2, Enter the Matrix). Тя е част от холивудската история като първата жена главен оркестратор на блокбастъри след Шърли Уокър (през 1980-те). Като изключителен ментор и водеща фигура в индустрията, Пенка подпомага кариерата на много млади композитори.

Пенка е родена и израснала в София, получава класическа подготовка по пиано и теория и започва да композира музика за детски театър на 12-годишна възраст. През 1990 г. се осмелява да излезе от България със стипендия за композиция на университета „Дюк“. През 1997 г. тя става първият композитор, получил докторска степен от тази изявена институция. В „Дюк“ тя учи с прочутите оркестрови композитори Стивън Джаф, Скот Линдрот и с холандския постмодерен минималист Луи Андрисен. През 1999 г. започва кариерата си в Лос Анджелис като оркестратор за композитора Патрик Уилямс, който е носител на наградата Emmy. По-късно през същата година Клиф Ейделман дава на Кунева първата й професионална задача – музиката към театралната постановка Shadows, режисирана от Мич Левин.

Композитори

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.