Изпълнители

ХОР НА СОФИЙСКИТЕ МОМЧЕТА

ХОР НА СОФИЙСКИТЕ МОМЧЕТА

Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис ІІІ – 1928” е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г.

Основател и диригент на състава до 1989 г. е Лиляна Тодорова. С много трудолюбие и обич тя създава самобитен хоров колектив, който се отличава с добри музикални качества и с малката възраст на певците.

Диригент на хора от 1989 г. до сега е проф. д-р Адриана Благоева. С упоритост и творческа смелост тя работи за превръщането на състава в постоянен участник в концертния живот на столицата и страната.
Значително се активизира концертната и записната дейност, усъвършенстват се художествените качества на състава. Традиционни стават Коледните и Великденските концерти. Хорът е желан участник в големи национални музикални форуми като Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”, Международните ученически хорови празници „Д. Войников” – Шумен и др.
Хорът на софийските момчета има за цел да приобщи момчетата към необятния свят на музиката чрез хоровото изкуство. Чрез цялостната си дейност той развива музикалните дадености на момчетата, които обичат да пеят, и ги превръща в истински концертни изпълнители. Работата върху разнообразен репертоар разширява значително кръгозора, а срещите с публиката у нас и в чужбина оставят трайни и емоционални спомени.
Наред с музикалното развитие, работата в хора формира у певците редица важни личностни качества като:
• дисциплина и работоспособност;
• лична отговорност и зачитане правата на другите;
• увереност в себе си;
• високи морални стандарти;
• умения за работа в екип;
• стремеж към високи постижения.
Над 1700 момчета са преминали досега през Хора на софийските момчета. Това е истинска певческа школа, в която децата се приобщават към света на музиката, формират усета си към красивото и стойностното.
Много от възпитаниците на хора са направили музиката своя професия – сред тях има инструменталисти, певци, диригенти, педагози, композитори.

Изпълнители

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.