Изпълнители

TE DEUM ADORAMUS

TE DEUM ADORAMUS

Te Deum Adoramus е дамска камерна формация, създадена в началото на 1997 година, състояща се главно от бивши хористи от изтъкнати български детски хорове, концертирали в цял свят. Диригент на състава е Теодора Димитрова.

Любовта към музиката, техниката на музициране, създавана още от ранните години, и разбира се приятелството между хористите съвсем естествено поражда идеята за съвместно музициране. Това е начин за търсене и намиране на ново значение на музиката, която са изпълнявали заедно като деца, както и за откриване на нови шедьоври. И разбира се, за забавление!

Хорът има самостоятелни концерти в различни градове в страната, Румъния, Полша, Унгария, Италия, Македония, Сърбия и Черна гора, Турция, Гърция, Испания, Швейцария, Белгия, Холандия, Франция, Португалия; концерти в Дните на българската култура във Варшава и Познан (2000); концерти в катедралата „Матияш” и Културния център в О-Буда в Будапеща (Унгария) по случай 3-ти март – Националния празник на Р България (2002); концерти по повод чествания на годишнини на различни институти на БАН; благотворителни концерти и празнични събития на различни организации и фирми, като Фондация „Благодеятел“ и „Ротари клуб -Сердика”, „Мото Пфое”, „Люба турс”, КИИП – София, WWF и др., концерт при официалното посещение на Негово светейшество патриархът на Румънската православна църква в Румънската църква в София (2001). Хорът има множетво участия в международни хорови фестивали и конкурси.

Съставът е осъществил записи за БНР и БНТ. Филми и репортажи за концерти на формацията са излъчвани по национални кабелни и ефирни телевизии, Румънската национална телевизия, Сръбската телевизия, Полската национална телевизия „ВОТ“, Унгарската телевизия и Унгарското рарио за класическа музика „Барток“, шведско национално радио, “Radio Suisse Romande”, EBU, VooTV /Франция/. Хорът е номиниран два пъти /през 2007 и 2009 г/ за наградата „Кристална лира“, за върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.

Изпълнители

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.