Изпълнители

АЛЕКСАНДЪР ВАСИЛЕНКО

АЛЕКСАНДЪР ВАСИЛЕНКО

АЛЕКСАНДЪР ВАСИЛЕНКО е роден през 1966 г. в София. Завършва СМУ „Любомир Пипков“ в класа по пиано на Анна Илиевска и ДМА „Панчо Владигеров“ при професорите Джулия и Константин Ганеви. Преподава в катедра „Пиано“– ТКДФ на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и в НМУ „Любомир Пипков“ – София. През 2012 г. защитава докторат на тема „Късните клавирни цикли на Любомир Пипков. Интерпретационни и педагогически проблеми“. Носител е на награди от международните клавирни конкурси в Усти над Лабем (Чехия), Салерно (Италия) и Сенигалия (Италия). Реализирал е многобройни рецитали и изяви в концертни програми, включително в рамките на редица международни фестивали. Има много записи и участия в предавания на БНТ, БНР и редица частни медии.

В клавирно дуо с Ася Василенко осъществява многобройни концертни изяви в България, Гърция, Италия, Германия, Франция, Унгария, Словакия, Япония, САЩ. Спечелват Първа награда и Специалната награда „Кодама“ на Международния конкурс за клавирни дуа в Токио през 1998 и почетен диплом от финала на Международния конкурс TIM – Рим през 1999. Пре 2006 Балкански мултимедиен център издава CD „Разходка из европейската класика“ (клавирни миниатюри за четири ръце) на дуото.

Изпълнители

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.