Изпълнители

АТАНАС КУРТЕВ

АТАНАС КУРТЕВ

Проф. д-р Атанас Куртев произхожда от фамилия с богати музикални традиции. Първи негов преподавател по пиано е Саша Ламбрева-Куртева. Висшето си музикално образование започва в Държавна музикална академия-София (1964) в класа на н.а.Лили Атанасова. Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков“(1969) в класа на н.а.Павел Серебряков и Брюкселската консерватория „Кралица Елизабет“(1973) в класа на Едуардо дел Пуейо. По-късно специализира в Унгария при Дьорд Шебьок и Пал Кадоша и във Франция при Ивон Лефебюр (1978). Завършва редовна аспирантура и защитава докторат по проблемите на ритъма и агогиката при интерпретацията на клавирното творчество на Скрябин (1977). От същата година работи като редовен преподавател по пиано в Национална музикална академия „П.Владигеров“. Става доцент от 1989, професор в 1995г. Преподавал е клавирна стилистика в Шуменския университет „К.Преславски“.
Има над 1000 сценични изяви, сред тях над сто като солист на симфонични оркестри. Изнасял е концерти в 20 европейски страни, в Средна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток. Свирил е в Голямата зала на Берлинска филхармония, в залите на Московска консерватория, на Петербургска филхармония и Императорска капела, във Виенската зала „Й.Брамс“,Токийската зала „Топан“ и т.н. С клавирни изпълнения на А.Куртев са издадени три грамофонни плочи, четири компактдиска, седем телевизионни филма-рецитали. Той е осъществил над сто аудио и видео записи за БНР, БНТ и редица радиотелевизионни компании в чужбина, в това число с над 50 премиерни изпълнения.
Сред множеството солови концерти на А.Куртев се откроява крупната поредица от тридесет стилни (напълно различни) монографични рецитали в репертоарния диапазон от Моцарт, Бетховен и Шуберт до Франк, Скрябин и Барток, (изнесени на концертен подиум в периода 1975-2002г.), както и цикълът от три концерта „Клавирната фантазия през вековете“, представящ този жанр в творчеството на 27 композитора (реализиран през 1986 -1987г.).
Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно- изследователска и текстологична работа, подготвяйки за печат няколко нотни издания, книгата „Пиано-пианисимо“(1982), множество статии, рецензии и научни студии. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997- 2010). Съучредител е на музикалните дружества „Франц Шуберт“ и „Рихард Вагнер“. През 2010-2012г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения „Сергей Рахманинов“ (почетен председател) и „Александър Скрябин“ (председател). Участвал е с лекции в редица международни научни симпозиуми, водил е майсторски класове в над десет страни, работил е в състава на жури на повече от двадесет международни клавирни конкурса в България и чужбина.През 2011г. в град Витто (Бургундия, Франция) е учреден Международен фестивал за пианисти на името на Атанас Куртев.
Проф.Атанас Куртев е основател (и председател на журито) на осем международни конкурса за пианисти в България: „Шопен“ (Варна), „Франц Шуберт“ (Русе), „Класика и съвременност“ (Ст.Загора), „Лист-Барток“ (София), „Руска музика“ (Плевен), „Шуман-Брамс“ (Пловдив), „Скрябин-Рахманинов” (София), „Велики учители” и „Виктор Мержанов”(Кюстендил) както и на други национални състезания за млади пианисти. Неговият клас по пиано в НМА е изнесъл досега публично 81 напълно различни едностилни концертни програми (от предкласика до съвременна музика), сред които пълни интеграли на клавирното творчество на Шопен, Брамс, Вагнер, Равел, Скрябин, Рахманинов, Барток (в общо 39 концерта), както и други жанрови интеграли (сонатите на Шуберт и Прокофиев в 8 концерта, 56 клавирни пиеси от Чайковски в 3 концерта).

Изпълнители

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.