Изпълнители

СТРУНЕН КВАРТЕТ “ХОРС”

СТРУНЕН КВАРТЕТ “ХОРС”

Струнен квартет „ХОРС” (Хорс е името на бога-мъдрец на зимното слънце в славянската митология) е създаден през 1991 г. от Анастасия Детистова- Абаджиева (цигулка), Мариана Връбчева (цигулка), Пепа Дженева (виола) и Палмира Грибнева-Томанова (виолончело).

Творческите изяви на квартета на българска и международна сцена са много: ежегодни концерти с класическа, съвременна българска и чуждестранна музика в България, Унгария, Германия, Швеция, Финландия, Австрия и др.; участие във фестивалите „ Софийско лято”, „Музика нова”, „Нова българска музика”, в цикъла „Понеделниците на Съюза на българските композитори” , „Remuzika Festival” – Косово, „Unerhoerte – musik” – Берлин и др.

Приоритет в интерпретаторската дейност на „ХОРС” е изпълнението на българска съвременна музика. Съставът е осъществил интегрални записи на творбите за струнен квартет на Панчо Владигеров и Любомир Пипков, записи на трите струнни квартета на Васил Казанджиев и четирите струнни квартета на Димитър Николов, както и произведения на Ивелин Димитров, Иван Янков, Велислав Заимов и Сабин Леви – издадени в пет компакт диска.

Струнен квартет „ХОРС” е удостоен с „Почетен кристален знак” на Съюза на българските композитори и носител на наградата „Златно петолиние” на Съюза на българските композитори за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика.

Л.Пипков - Струнен квартет №1, 1 част

от Струнен квартет ХОРС

П.Владигеров - Носталгия

от Струнен квартет ХОРС

Изпълнители

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.