Диригенти

ТЕОДОРА ДИМИТРОВА

ТЕОДОРА ДИМИТРОВА

Теодора Димитрова е родена през 1968 г. в гр.София. Завършва ДМА ”Панчо Владигеров” със степен Магистър по специалностите Хорово дирижиране и Теория на музиката, изучава факултативно и орган.

Още като студентка започва сътрудничеството си като хормайстор, корепетитор и диригент с изтъкнати хорове като: женски хор ”Христина Морфова”, Детски радиохор, смесен хор ”К. Киркоров”, камерен хор “Св. Йосиф”.

През 1996г. основава Детски хор към НЧ “Славянска беседа”, а през 1997г. – Камерна формация “Te Deum Adoramus”. От септември 1997г. е поканена за диригент на Вокална формация “Колегиум Музикум”. С посочените състави Теодора Димитрова е концертирала като корепетитор и диригент в Израел, Япония, Финландия, Мексико, САЩ, Словакия, Австрия, Гърция, Румъния, Унгария, Полша, Италия, Турция, Сърбия и Черна гора, Македония, Испания, Швейцария, Белгия, Холандия, Франция и Португалия.

Работила е като гост-диригент с хорове от Румъния, Швеция и Холандия, гостувала е като лектор в Музикалната академия в Гьотеборг /Швеция/ и е водила майсторски класове и семинари в Холандия. Осъществила е записи за компакт дискове, за БНР и БНТ. Участвала е в международни семинари за хорово изкуство в България, Гърция и Швеция.

На XIXтия международен фестивал за православна музика в гр. Хайнувка (Полша) е отличена с наградата за диригентско майсторство, на Първия международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ – Балчик /2011/ – с диплом на СБМТД за най-добър диригент, с наградата „Най-добър диригент“ – на II-в международен хоров конкурс във Фреамунде, Португалия/2012г/.

Диригенти

Проект MUSICA BULGARA - информационен портал за българска музика се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.